Κοτζιάς για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών: Η Ελλάδα γεωστρατηγικός και πολιτιστικός κόμβος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο πνεύμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ήπιας ισχύος και στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο εντάσσει το υπουργείο Εξωτερικών το φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών για την πρώτη υπουργική διάσκεψη του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος κόμβος, τόσο γεωστρατητικός όσο και πολιτιστικός, όπου συναντούνται οι πολιτισμοί της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και ασφάλειας, με μεγάλη παράδοση πολιτισμού και πρέπει και μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ιδιαιτερότητα και αυτή την κληρονομιά, και τόνισε πως η πρωτοβουλία του για το φόρουμ αρχαίων πολιτισμών «συνδέεται με την πολυδιάστατη πολιτική ήπιας ισχύος που ακολουθούμε και αφορά στην αξιοποίηση των πνευματικών, παραδοσιακών, ιστορικών, πολιτιστικών ζητημάτων».

Σκιαγραφώντας το χρονικό της πρωτοβουλίας αυτής, ανέφερε πως την προβάλλει ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ?90 και υπενθύμισε πως την ανήγγειλε τον Οκτώβρη του 2015, μετά τη λήξη της πρώτης διάσκεψης για τον θρησκευτικό πλουραλισμό. Επίσης, σημείωσε το ιδιαίτερο, άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε η Κίνα γι? αυτή την πρωτοβουλία «Συμφωνήσαμε μαζί τους και κάναμε μαζί την πρόσκληση για το φόρουμ. Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός είναι δύο παράλληλοι, μεγάλοι πολιτισμοί. Ο κινεζικός πολιτισμός έχει βάλει τη σφραγίδα του στη νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.

About Author