Ρένγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Η Ελλάδα μπορεί όντως να είναι το επόμενο success story, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος».

Κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημειωτέων αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε τρομακτική λιτότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας υπήρξε πολύ ισχυρή και θετική, αφού ενώ το έλλειμμα το 2009 ανερχόταν στο 15%, ο προϋπολογισμός της περυσινής χρονιάς ήταν ισοσκελισμένος.

Ο ίδιος μιλώντας για το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του, εμφανίστηκε σχετικά επιφυλακτικός καθώς όπως είπε η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060 και έως τότε μπορεί να συμβούν πολλά, τόνισε ωστόσο ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μιλώντας για τα μακροπρόθεσμα μέτρα εξήγησε ότι μ’ αυτά η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί.

Αναφερόμενος στα οφέλη της δανειοδότησης από τον ESM, εξήγησε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί έως 10 δισ. ευρώ ετησίως -από τα χαμηλά επιτόκια του προγράμματος, παράμετρος η οποία είναι κατά τον ίδιο πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην χώρα προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Κατά τα λοιπά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και προσέθεσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου, ενώ επιβεβαίωσε την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη.

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Ενώ πάντως θεσμοί και Αθήνα εμφανίζονται βασιζόμενοι στα νούμερα που καταδεικνύουν την υπεραπόδοση των στόχων, το ΔΝΤ δια της επικεφαλής του εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα επιμένοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μεταξύ άλλων από την Ουάσινγκτον ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια πάντως παραδέχθηκε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί πρόοδος.

Share.

About Author

 • real.gr
 • enikos.gr

«Λέμε τι θέλουμε να κάνουμε για να το ξέρουν όλοι, τα κόμματα και οι αγορές. Αυτή την έννοια έχει η [...]

Καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι επιτακτικώς απα [...]

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. [...]

Την Δευτέρα θα στείλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις παρατηρήσεις-προτάσεις της στην ΤτΕ και το υπου [...]

Στα τελευταία επεισόδια του Survivor έχουμε δει τους παίκτες της ομάδας των Διασήμων να... [...]

Η αγαπημένη κωμωδία «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου... [...]

Δύο άτομα ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ως οι δράστες της δ [...]

 • Sports

  • Σχετικα με εμας

   AnatropiNews

   Το anatropinews είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα με στόχο την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών του. Μπορείτε να μας βρείτε στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα:

  • Εφημεριδες

  • Η φωτογραφια της ημερας

  Copyright © 2017 anatropinews. Created by  sitedesign.gr