Λαγκάρντ: Τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι λογικά[updated]

by • 20/04/2017 • Breaking News, Mosaic, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑComments (1)165

Στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα αναφέρθηκε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που αρχίζει την Παρασκευή.

Όπως είπε, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί πρόοδος και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα του χρέους είπε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι λογικά.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Ελάφρυνση χρέους, πλεονάσματα, μείωση συντάξεων

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση του Bretton Woods Committee άνοιξε  τα χαρτιά της για το ελληνικό πρόγραμμα επιμένοντας στις εξής κατευθύνσεις.

Ελάφρυνση χρέους, μικρά πλεονάσματα και μειώσεις στις συντάξεις και τη φορολογία. Ήδη στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ αναγνωρίζει ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα το 2016, όμως εκτιμά ότι το 2018 δεν θα υπάρξει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσθετα μέτρα το 2018 ενώ οι συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα, μιας και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του real.gr η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διεμήνυσε πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πρέπει να συνταχθεί με βάση λογικές προβλέψεις που δεν θα προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η κ. Λαγκάρντ υπεραμυνόμενη το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει επιστρέψει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε: «Ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ δεν είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θα μπορούσαμε να δεσμευτούμε και να το χρηματοδοτήσουμε.

Eπιμένουμε να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φορολογία».

«Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων έχουμε δει βελτιώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά όπως σημείωσε «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» ενώ επανέλαβε πως την επομένη εβδομάδα κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως σήμερα το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πως θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωσή του: «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει προβλέψεων, που είναι λογικές και δεν προβλέπουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανέλθει στο 3,5% για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Δεν είναι εφικτό και υλοποιήσιμο και αυτό το ξέρουμε».

 

Pin It

One Response to Λαγκάρντ: Τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι λογικά[updated]

Leave a Reply

Your email address will not be published.