Τρομακτικό: Site “κατασκοπεύουν” τις ακριβείς κινήσεις των μεγιστάνων της Γης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας κάποιες φορές… τρομάζουν καθώς ακόμη και οι μεγιστάνες της υφηλίου, δεν μπορούν να αισθανθούν απόλυτη ιδιωτικότητα.

Μάλιστα τρεις ιστοσελίδες όπως το Vessel.Finder.com, το MarineTraffic.com και το FlightAware.com παρέχουν πληροφορίες και μάλιστα αναδρομικές στον καθένα από εμάς για τις κινήσεις των ιδιωτικών «γιοτ» και «τζετ» των πλουσίων της Γης.

Όλα ξεκίνησαν για την αναζήτηση των όποιων διασυνδέσεων του προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσία η οποία αποκάλυψε περίεργες συμπτώσεις: το ιδιωτικό αεροπλάνο και το γιοτ «’Αννα» του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, εντοπίσθηκε να βρίσκεται στις ίδιες τοποθεσίες που βρισκόταν ο Ντόναλντ Τράμπ ή μέλη της οικογένειάς του κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Και μπορεί οι συμπτώσεις αυτές να μην αποδεικνύουν κατ’ ανάγκη κάποια σχέση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος έχει αγοράσει το νησί του Σκορπιού στην Ελλάδα, όμως, φέρνουν στην επιφάνεια τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας να εντοπίζει το τζετ και το γιοτ του οποιουδήποτε βαθύπλουτου, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κάπως έτσι, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε ότι το γιοτ του Ριμπολόβλεφ βρισκόταν στις δαλματικές ακτές της Κροατίας πέρυσι τον Αύγουστο, την ίδια εποχή ακριβώς που έκαναν εκεί διακοπές η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της -βασικός πλέον σύμβουλος του Τραμπ- Τζάρεντ Κούσνερ – κάτι το οποίο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε «καθαρή σύμπτωση» μέσω εκπροσώπου του.

Οι νέες τεχνολογίες γεωγραφικού εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο και οι σχετικές εξειδικευμένες ιστοσελίδες έχουν κάνει ευκολότερο πια στον καθένα -και στους πανταχού παρόντες «παπαράτσι»- να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλουσίων και άλλων διασημοτήτων.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο καθένας μπορεί να πάει σε μια ιστοσελίδα, να πληκτρολογήσει ένα όνομα και να βρει το γιοτ ενός ιδιοκτήτη. Είναι λιγάκι τρομακτικό», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπέκετ, διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής και συμβουλευτικής εταιρείας για γιοτ Burgess.

Από τη μία, αυτή η δυνατότητα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια, αν π.χ. κάτι πάει στραβά σε ένα σκάφος μέσα στη θάλασσα. Από την άλλη όμως, ιδίως για όσους πρωτίστως θεωρούν το γιοτ ή το τζετ τους το κατ’ εξοχήν καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής τους, η επίγνωση ότι ψηφιακά «μάτια» συνεχώς τους παρακολουθούν, αποτελεί κάτι μεταξύ ενόχλησης και απειλής.

 

Share.

About Author