DW: Τι θα συνέβαινε στα Χρηματιστήρια εάν κέρδιζε η Λεπέν τις Γαλλικές εκλογές

by • 18/04/2017 • Blogging, Breaking News, ΘΕΜΑ 5Comments (0)140

Σε όλα τα πιθανά σενάρια “ασκούνται” τον τελευταίο καιρό διεθνή μέσα ενημέρωσης, τράπεζες και γραφεία μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών ή επενδυτικών funds στο Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη, τη Νέα Υόρκη και, φυσικά, το Παρίσι. Οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι, πλέον, το θέμα στο οποίο μετακινείται η προσοχή όλων και η (έστω και μικρή κατά τις δημοσκοπήσεις) πιθανότητα εκλογής της Μαρίν Λεπέν προκαλεί τους πιο σκοτεινούς εφιάλτες σε όλους. Μία τέτοια πιθανότητα θα σήμαινε πιθανότατα την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και μια σειρά συνέπειες στις αγορές που κανείς δεν θέλει να σκέπτεται.

Το ερώτημα, προσώρας, είναι “Μακρόν ή Λεπέν;”. Η απάντηση είναι δεδομένη για τους επενδυτές αλλά και μόνο στην ιδέα νίκης της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου αποκτούν εφιάλτες. Αλλά παράλληλα προετοιμάζονται και για το απευκταίο σενάριο.
Η σούπερ εκλογική χρονιά 2017 συνεχίζεται μετά την Ολλανδία στη Γαλλία, με τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου. Μια νίκη Λεπέν είναι υπόθεση εργασίας αλλά ο κόσμος των χρηματιστηρίων δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη του. Από τώρα γίνονται σχέδια επί χάρτου και εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο να επικρατήσει το ακροδεξιό Λαϊκό Μέτωπο στον δεύτερο γύρο.
Να βάλει τάξη στη Γαλλία υπόσχεται η Λεπέν, αλλά θα φέρει τα πάνω κάτω στην ΕΕ

Εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν τίποτα το λιγότερο από κινδύνους για το ευρώ αλλά και για την ίδια την ΕΕ. Σε αντίθεση με την Ολλανδία ή ακόμη περισσότερο με την πτωχευμένη Ελλάδα, η Γαλλία είναι η δεύτερη οικονομία της ΕΕ, χώρα βαρέων βαρών. Ο εκνευρισμός των επενδυτών εξηγείται. «Σε περίπτωση που η Λεπέν κερδίσει τις εκλογές το χρηματιστήριο της Γαλλίας θα υποστεί σεισμό», υποστηρίζει ο αναλυτής Ντάνιελ Μπούργκμαν από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope. Αλλά και γερμανοί επενδυτές σε ευρωπαϊκές μετοχές και συνταξιοδοτικά ταμεία θα νιώσουν τις αναταράξεις, καθώς το γαλλικό μερίδιο στις επενδυτικές αξίες είναι συχνά μεγαλύτερο από το γερμανικό.
Ο αναλυτής Τσέντρικ Σπαρ από την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin προειδοποιεί για ένα πραγματικό ξεπούλημα πολλών καθαρά ευρωπαϊκών μετοχών. Βέβαια το παρελθόν έχει δείξει ότι οι επενδυτές μπόρεσαν να «χωνέψουν» αιφνιδιαστικές και εκ πρώτης όψεως αρνητικές πολιτικές ειδήσεις. Ενώ στην περίπτωση του Brexit χρειάστηκε να περάσουν 4 εβδομάδες για να επανέλθουν οι τιμές των μετοχών, στην εκλογή Τραμπ χρειάστηκαν 4 ώρες και στο ιταλικό δημοψήφισμα 4 λεπτά.

Τεράστια ζημία στα χρηματιστήρια με νίκη Λεπέν-Μείωση μέχρι και 35% των τιμών στο EuroStoxx 50

Στη γαλλική περίπτωση ο φιλελεύθερος Εμανουελ Μακρόν προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις από τη Λεπέν. Αλλά στις προηγούμενες εκλογικές αντιπαραθέσεις φάνηκε ότι οι δημοσκόποι συχνά σφάλουν. Εάν πράγματι επικρατήσει στο δεύτερο γύρο η Λεπέν οι επενδυτές δεν αναμένεται να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους όπως στο ιταλικό δημοψήφισμα. «Αν θριαμβεύσουν οι ακροδεξιοί θα υποστεί καθίζηση το EuroStoxx 50 μέχρι και 35%», φοβάται ο Λευτέρης Φαρμάκης από την UBS.

Αυτό θα οδηγούσε το δείκτη της ευρωζώνης με τις 50 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στο επίπεδο που ήταν μέσα του 2012. Λόγω της σημασίας της Γαλλίας σε ευρωπαϊκά πρότζεκτ οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων της ΕΚΤ για να περιορίσει τη ζημία είναι πολύ μικρότερα από ό,τι για την καταπολέμηση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.
Εάν κερδίσει όμως ο Μακρόν «θα προκληθεί μαζική αναδιάταξη χρημάτων προς την κατεύθυνση της Ευρώπης», προβλέπει η Στεφανί Φλάντερς, επικεφαλής επενδύτρια για την Ευρώπη του αμερικανικού κολοσσού JP Morgan Asset Management. Ήδη από τις ολλανδικές εκλογές, στις οποίες ο ακροδεξιός Γκέρτ Βίλντερς υπέστη καθαρή ήττα, καταγράφηκε προσεκτική αλλαγή στάσης ανάμεσα στους επενδυτές. Άρα, μια ήττα Λεπέν θα «αποθέωνε» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Πηγή: DW

Pin It

Αφήστε μια απάντηση