anatropinews.gr

Deutsche Bank: Να πόσο κόστισε στην Ελλάδα το Brexit

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του Brexit, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία της Deutsche Bank με την πορεία όλων των μεγάλων αγορών για το μήνα Ιούνιο.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ρευστοποιήσεων τόσο στις ανησυχίες που εντείνονταν μέσα στον Ιούνιο καθώς πλησίαζε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, όσο και κατά το sell off που σημειώθηκε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Έτσι, ο Ιούνιος έκλεισε με πτώση 15,3% για το χρηματιστήριο της Αθήνας, σε μια επίδοση που ήταν η χειρότερη στον κόσμο, μετά από εκείνη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μάλιστα, η πτώση του Ιουνίου έδωσε τέλος στο ανοδικό σερί που σημειωνόταν στο ΧΑ κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες, αφού ο Μάρτιος είχε κλείσει με κέρδη 11,8%, ο Απρίλιος 1,2% και ο Μάιος 11,3%. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας εμφανίζει απώλειες 12,8% από τις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση της Deutsche Bank, η επίπτωση του Brexit στην ελληνική οικονομία είναι μηδενική για το 2016 αλλά αρνητική για το 2017. Συγκεκριμένα, ο οίκος περιμένει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,7% φέτος, ενώ υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του 2017 στο 0,8% από το 1,2%, εξαιτίας του Brexit.

Read Previous

Τσίπρας στο Xinhua: Στρατηγική επιλογή, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας

Read Next

Σήμερα σε διαβούλευση ο εκλογικός νόμος- Δύσκολος ο στόχος των 200 βουλευτών