anatropinews.gr

Deutsche Bank: Πόσο κοστίζει το Brexit για την Ελλάδα

Το ακριβές κόστος για την ελληνική οικονομία από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολόγισαν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Έτσι, ενώ ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περίμενε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,7% φέτος και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,2% για το 2017, με το Brexit, η επίδραση στην ελληνική οικονομία είναι μηδενική για το 2016 αλλά αρνητική για το 2017. Συγκεκριμένα, στο σενάριο του Brexit, η Deutsche Bank βλέπει την ελληνική ανάπτυξη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη το 2017.

Το πλήγμα στο ελληνικό ΑΕΠ από την πτώση των εξαγωγών προς τη Βρετανία προβλέπεται της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ, εκ του οποίου το 0,1% αφορά τις εξαγωγές προϊόντων και το 0,2% τις εξαγωγές υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία, το Brexit εκτιμάται ότι θα μειώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2017, και για τα τρία χρόνια της φάσης της διαπραγμάτευσης. Έτσι, η Deutsche Bank υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τη βρετανική ανάπτυξη στο 0,9% για το 2017, από 2,1% που θα ήταν στην περίπτωση του Remain.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη υποβαθμίζονται κατά 0,1 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, με την Deutsche Bank να περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% για φέτος και 1,1% για του χρόνου. «Κατά την άποψή μας, οι περιφερειακές οικονομίες αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις χώρες του πυρήνα, λόγω των σχετικά πιο σφικτών χρηματοοικονομικών συνθηκών (πιο υψηλά spreads στα κρατικά ομόλογα, πιο ευάλωτες τράπεζες, κτλ)», εξηγούν οι αναλυτές.

Πέρα από το άμεσο οικονομικό κόστος που θα έχει το Brexit, η Deutsche Bank αναλύει και τις πολιτικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως εξηγεί, η Βρετανία ήταν μια ειδική περίπτωση, αφού η έξοδος είναι ευκολότερη για τις εκτός Ευρωζώνης χώρες, για τα κράτη που έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις εκτός της ενιαίας αγοράς και χαμηλότερη εξάρτηση από τα χρηματοοικονομικά εμβάσματα της ΕΕ.

Μέσα στην Ευρωζώνη, ο οίκος παρακολουθεί στενά τους κινδύνους σε Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία και Γαλλία. «Η άποψή μας είναι ότι η Ιταλία έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από ό,τι η Ισπανία», τονίζει η Deutsche Bank, εξηγώντας ότι η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και η αυξανόμενη στήριξη για το Κίνημα των 5 Αστέρων αναμένεται να ενισχύσει τις πιθανότητες ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ιταλία.

Read Previous

Το Brexit μπορεί να αντιστρέψει ή ακυρώσει νομοθεσίες για την περιβαλλοντική προστασία και την κλιματική αλλαγή

Read Next

Τεχνητή νοημοσύνη νίκησε βετεράνο πιλότο μαχητικών σε εικονικές αερομαχίες