“Τιμή εκκίνησης” τα 15 εκατ. για 4+2 τηλεοπτικές άδειες- Ποιοι ενδιαφέρονται, ποιοι αποκλείονται…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Την ώρα που η κυβέρνηση επισπεύδει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση νέων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας στο πλαίσιο του νόμου Παππά- Σπίρτζη, κάποιοι εκ των καναλαρχών, με τη συνδρομή μεγάλων νομικών γραφείων των Αθηνών, προσπαθούν να προσβάλλουν το σκεπτικό του νόμου με παρέμβαση στα ευρωπαϊκά όργανα, ακολουθώντας το μοντέλο της αμφισβήτησης του “Βασικού Μετόχου” επί κυβερνητικής θητείας του Κώστα Καραμανλή.

Ήδη, το σαββατοκύριακο, είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά δελτία για αντίδραση των Βρυξελλών στο νόμο της κυβέρνησης. Στα ρεπορτάζ υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Θεσμοί αντιδρούν επειδή θεωρούν “μονομερή ενέργεια” τις κυβερνητικές προθέσεις αλλά και ότι ανατρέπουν τη φιλοσοφία της απελευθέρωσης της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καναλάρχες προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ευρωπαϊκό μομέντουμ καθώς έχουν δημιουργηθούν εστίες αντίδρασης για προωθούμενα νομοσχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ στην Πολωνία και την Ουγγαρία, αν και τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικά. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα και, κυρίως, να αποκομίσει έσοδα από τη δραστηριότητα των καναλιών που κάνουν χρήση δημοσίων συχνοτήτων.

Πρόθεση των συναρμοδίων υπουργών Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη είναι να “τρέξει” η διαδικασία μέσω ΕΣΡ (αρκεί να προχωρήσει σωστά η συναινετική διαδικασία με τη Ν.Δ μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής) και να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός με τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας τα 15.000.000 ευρώ. Η κυβέρνηση θεωρεί πως εύκολα θα παραχωρηθούν τέσσερις άδειες, ενώ κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο για δύο επιπλέον, εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον και για να μην υπάρξουν ενστάσεις αποκλεισμού κάποιων εκ των ενδιαφερομένων.

Για να λύσει τον γόρδιο δεσμό των τηλεοπτικών αδειών, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και 25 χρόνια,  η κυβέρνηση, θέλει μέχρι το τέλος του μήνα να έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη από το νέο ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει τη χορήγηση για 10 χρόνια τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας, με κατώφλι τα 15.000.000 ευρώ, και από εκεί και πέρα στον διαγωνισμό που θα γίνει όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει την άδεια. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς.

Η προκήρυξη που θα ακολουθήσει από το νέο ΕΣΡ θα διευκρινίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς η νομοθεσία ορίζει πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες αδειών εθνικής εμβέλειας: γενικού περιεχομένου, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού. Για την κατηγορία γενικού περιεχομένου χρειάζεται ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ και κατ’ ελάχιστον 400 άτομα, για το ενημερωτικό περιεχόμενο 5 εκατ. ευρώ και 200 άτομα και για το ψυχαγωγικό 2 εκατ. ευρώ και 50 άτομα.
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες έχουν προαναγγείλει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας ούτε να επιβάλει όριο προσωπικού, όπως και ότι δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού. Και ετοιμάζονται για αντάρτικο, με μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο και διανομή του σήματός τους από την Digea, την εταιρεία συμφερόντων τους. Οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως μπορούν να δοθούν 16 άδειες και να χωριστούν στις εξής κατηγορίες: ενημερωτικού προγράμματος γενικής στόχευσης, ενημερωτικού θεματικού, αποκλειστικά μουσικού θεματικού περιεχομένου, τηλεπωλήσεων, ταξιδιωτικού περιεχομένου, ντοκιμαντέρ και εκκλησιαστικού περιεχομένου.

Οι πληροφορίες θέλουν τους μετόχους του Mega να προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, για παράδειγμα, είναι βέβαιο πως θα συμμετάσχει και θα αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, δεδομένου ότι έχει την οικονομική δυνατότητα. Δεν έχει διευκρινιστεί, όμως, εάν θα επιχειρήσει να κρατήσει το Star ή θα συνεργαστεί με τον κ. Φώτη Μπόμπολα για τη συχνότητα του Mega. “Αχίλλειος πτέρνα” θεωρείται ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ κ. Σταύρος Ψυχάρης λόγω των γνωστών δικαστικών εμπλοκών με τα δάνεια του Συγκροτήματος. Πληροφορίες ήθελαν και τον κ. Μπόμπολα να μένει οικειοθελώς εκτός του διαγωνισμού αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς του Alpha επιθυμεί διακαώς να κρατήσει το κανάλι, ωστόσο υπάρχουν και γι αυτόν ανοικτά νομικά ζητήματα, τα οποία, όμως, αναμένεται να ξεπεράσει.

Ο κ. Γιάννης Αλαφούζος θεωρεί δεδομένο πως θα αποκτήσει τηλεοπτική άδεια και θα κρατήσει τον Σκάϊ, άλλωστε, τελευταία επενδύσει σε ακριβό ψυχαγωγικό πρόγραμμα (X Factor), κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως επιδιώκει να τροποποιήσει το προφίλ του σταθμού από καθαρά ενημερωτικό σε ψυχαγωγικοενημερωτικό.

Ο κ. Θοδωρής Κυριακού είναι επίσης βέβαιο πως θα είναι μεταξύ όσων θα πλειοδοτήσουν και θα κρατήσει τον Ant1, δεν έχει ακόμα, όμως, διευκρινιστεί εάν θα επιδιώξει να έχει ένα κανάλι ενημερωτικού προφίλ ή θα προτιμήσει ένα κυρίως ψυχαγωγικό κανάλι με μικρές “πινελιές” ενημέρωσης.

Δεδομένο είναι και το ενδιαφέρον του κ. Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος λέγεται πως συζητά με ομάδα εφοπλιστών και σκοπό να δημιουργήσει την Real TV. Κάτι τέτοιο, όμως, θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξουν άλλοι, ενώ έχει επισημανθεί το γεγονός ότι εσχάτως υπάρχει κινητικότητα σχετικά με πώληση του Alter, το οποίο έχει απωλέσει τη συχνότητα λόγω των υπέρογκων χρεών του, όμως διαθέτει αξιόλογες υποδομές που θεωρούνται asset στον διαγωνισμό.

Άγνωστο είναι ακόμα τι θα πράξουν άλλοι ισχυρότατοι “παίκτες” του επιχειρηματικού και μιντιακού τοπίου, όπως ο εφοπλιστής κ. Βαγγέλης Μαρινάκης που κινείται μαζί με τον κ. Ντίνο Κόκκαλη. Είναι βέβαιο πως έχουν και τις οικονομικές εγγυήσεις που απαιτούνται αλλά και τις δυνατότητες εφόσον το αποφασίσουν.

Βούληση να συμμετάσχει στο διαγωνισμό έχει εκδηλώσει και ο κ. Φίλιππος Βρυώνης του Ε, αν και αναζητά συμμάχους. Νεφελώδεις παραμένουν οι προθέσεις της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου (λέγεται ότι συνομιλεί με τον κ Κοντομηνά αλλά και με τον κ. Αλαφούζο) και του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Share.

About Author

 • real.gr
 • enikos.gr

«Λέμε τι θέλουμε να κάνουμε για να το ξέρουν όλοι, τα κόμματα και οι αγορές. Αυτή την έννοια έχει η [...]

Καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι επιτακτικώς απα [...]

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. [...]

Την Δευτέρα θα στείλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις παρατηρήσεις-προτάσεις της στην ΤτΕ και το υπου [...]

Στα τελευταία επεισόδια του Survivor έχουμε δει τους παίκτες της ομάδας των Διασήμων να... [...]

Η αγαπημένη κωμωδία «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου... [...]

Δύο άτομα ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ως οι δράστες της δ [...]

 • Sports

  • Σχετικα με εμας

   AnatropiNews

   Το anatropinews είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα με στόχο την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών του. Μπορείτε να μας βρείτε στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα:

  • Εφημεριδες

  • Η φωτογραφια της ημερας

  Copyright © 2017 anatropinews. Created by  sitedesign.gr