Ποιοι ψηφοφόροι έδωσαν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ [εκλογική ακτινογραφία]

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μία εντυπωσιακή διείσδυση σε ολόκληρη την κοινωνική διαστρωμάτωση φαίνεται ότι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, γεγονός που επιβεβαιώνει το κλίμα πολιτικής ηγεμονίας του Αλέξη Τσίπρα σε ένα ευρύτατο φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Σε αρκετές κοινωνικές ομάδες η διαφορά (ποιοτικά και ποσοτικά) από τη Ν.Δ είναι χαοτική, ενώ επιβεβαιώνεται η κυριαρχία του κυβερνώντος, πλέον, κόμματος στον χώρο της μεσαίας τάξης και του λεγόμενου πολιτικού Κέντρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να κερδίσει περίπου το 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ του Ιουνίου του 2012, ήτοι ένα ποσοστό περί το 2,5-3%, ενώ κυριάρχησε στον χώρο που καταλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι αλλά και οι Αν.Ελ. Υπερτερεί, δε, σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης αφού, όπως φαίνεται “συγκίνησε” περισσότερο ακόμα και τους ψηφοφόρους της ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, ενώ είναι εντυπωσιακές οι διαφορές που καταγράφει από τη Ν.Δ στις παραγωγικές ηλικιακές ομάδες από 35 έως και 59 ετών!

Οπως καταγράφεται στην «ακτινογραφία» της Κάπα Research στα αποτελέσματα της κάλπης, η οποία δημοσιεύεται στο «Βήμα», ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όλες τις επαγγελματικές αλλά και τις ηλικιακές ομάδες. Το 36,34% που συγκέντρωσε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν αποτέλεσμα «διαρροής» ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 34,8% των μετακινήσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τη ΔΗΜΑΡ, το 24,4% από το ΠΑΣΟΚ, το 24% από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το 20,7% από το ΚΚΕ και το 20,5% από το Ποτάμι, ενώ ένα 10,7% προήλθε από τη Χρυσή Αυγή, 8,6% από τη Νέα Δημοκρατία και 7,6% από το ΛΑΟΣ. Αντίστοιχες μετακινήσεις έγιναν και προς τη Νέα Δημοκρατία, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από το ΛΑΟΣ (50,1%) και ένα 20,8% προήλθε από το Ποτάμι.

 

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων των κομμάτων, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλή διείσδυση σε όλες τις κατηγορίες, έχοντας με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε άνεργους (43,4%), αγρότες (39,8%), φοιτητές (38,7%) και δημόσιους υπαλλήλους (38,4%). Τη Νέα Δημοκρατία προτίμησαν από την άλλη οι επιχειρηματίες (37,5%), οι νοικοκυρές (34,8%) και οι συνταξιούχοι (33,3%).

Στις ηλικιακές κατηγορίες από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης στις ηλικίες 54-59 ετών (43,4%) και 48-53 ετών (43,4%), ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά του και στους νεότερους.

 

Share.

About Author