Ποιος είστε κύριε/α αναποφάσιστε/η;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η ΒΟΥΒΗ ΨΗΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ Χ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τι είναι εκείνο που οδηγεί έναν στους δέκα ψηφοφόρους να μην έχει αποφασίσει ακόμα, σήμερα, το πρωί τι θα ψηφίσει; Κι’  όμως, όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν πως ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν σήμερα οι συγκεκριμένοι πολίτες θα κρίνει είτε την αυτοδυναμία, είτε τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ, ή ακόμα θα επηρεάσει σημαντικά στο να βρεθούν εντός ή εκτός Βουλής κάποια μικρότερα κόμματα ή ποιος θα καταλάβει την επίζηλη τρίτη θέση.

Κοινωνιολογικά, πολιτικά και ίσως ψυχολογικά οι αναποφάσιστοι ήταν πάντοτε μία “ζώνη του λυκόφωτος”, ωστόσο, τώρα, υπό τις σκληρές συνθήκες της λιτότητας, των κοινωνικών αποκλεισμών και, φυσικά, της ακραίας πόλωσης, το φαινόμενο αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν πως κυρίως οι αναποφάσιστοι προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς. Όμως, ακόμα κι αυτό είναι επισφαλές. Είναι βέβαιο πως μία σημαντική μερίδα απ΄ αυτούς κινούνται μεταξύ φόβου και ελπίδας. Επηρεάζονται από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την ανασφάλεια και την περιπέτεια που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ξεχνούν τις φαραωνικές “θυσίες” που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, έλκονται, από την άλλη, από την ελπίδα και την φυγή προς τα μπρος που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δεν τον εμπιστεύονται αρκετά ότι μπορεί να τα καταθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών ή κατά πολλούς, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, την κατάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο ένας είναι οι ψήφος των αναποφάσιστων. Των ψηφοφόρων της τελευταίας στιγμής οι οποίοι προσεγγίζουν το 10% των ερωτηθέντων.

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς, ένας παράγοντας που με μια πρώτη ανάγνωση ενισχύει τη ΝΔ, ωστόσο ουδείς πρέπει να υποβαθμίζει το γεγονός ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 2,5 χρόνια από τον κ. Σαμαρά. και κουρασμένοι από την πενταετή λιτότητα.

Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι «πολύ» και «αρκετά σίγουρο» για την επιλογή του, ενώ το 37% δεν είναι και τόσο βέβαιο ή «καθόλου βέβαιο» για την επιλογή του.
Ο δεύτερος όμως «βουβός» παράγοντας είναι η βεβαιότητα ή η αβεβαιότητα αν θέλετε των ψηφοφόρων για την επιλογή τους. Το ποσοστό δηλαδή εκείνων που μπορεί να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα, αλλά δηλώνουν όχι και τόσο σίγουροι για την επιλογή τους. Δηλαδή αφήνουν ένα «ανοιχτό» παράθυρο να αλλάξουν την επιλογή τους λίγο πριν ή μπροστά στην κάλπη.

Σύμφωνα με την έρευνα του προέδρου και διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analusis Στράτο Φαναρά για την εφημερίδα Παραπολιτικά το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι «πολύ» και «αρκετά σίγουρο» για την επιλογή του, ενώ το 37% δεν είναι και τόσο βέβαιο ή «καθόλου βέβαιο» για την επιλογή του.

Το αν αυτή η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων μεταβάλλει την επιλογή του μπροστά στην κάλπη μένει και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα φανεί την Κυριακή.

Share.

About Author

 • real.gr
 • enikos.gr

«Λέμε τι θέλουμε να κάνουμε για να το ξέρουν όλοι, τα κόμματα και οι αγορές. Αυτή την έννοια έχει η [...]

Καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι επιτακτικώς απα [...]

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. [...]

Την Δευτέρα θα στείλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις παρατηρήσεις-προτάσεις της στην ΤτΕ και το υπου [...]

Στα τελευταία επεισόδια του Survivor έχουμε δει τους παίκτες της ομάδας των Διασήμων να... [...]

Η αγαπημένη κωμωδία «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου... [...]

Δύο άτομα ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ως οι δράστες της δ [...]

 • Sports

  • Σχετικα με εμας

   AnatropiNews

   Το anatropinews είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα με στόχο την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών του. Μπορείτε να μας βρείτε στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα:

  • Εφημεριδες

  • Η φωτογραφια της ημερας

  Copyright © 2017 anatropinews. Created by  sitedesign.gr