“Γραμμή προληπτικής…πίεσης” από Μέρκελ: “Αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα νέο μήνυμα-παρέμβαση εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου έστειλε στα ελληνικά πολιτικά κόμματα και στους ψηφοφόρους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα και επανέλαβε ξεκάθαρα και με σαφήνεια ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων». Με αυτές τις τρεις λέξεις η καγκελάριος της Γερμανίας κωδικοποίησε όλη την στρατηγική των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας: Η βοήθεια θα συνεχιστεί εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενη στην πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ για να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της.

Δεν είναι «η εβδομάδα του πεπρωμένου» του ευρώ, επισήμανε η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη συνδυαστκά στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων και στις εκλογές στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι κατά την εκτίμησή της η κρίση του ευρώ δεν έχει απολύτως ξεπεραστεί.

«Δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι εβδομάδα του πεπρωμένου για το ευρώ. Έλεγα πάντα ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί απολύτως. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, για τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και ισχύει ακόμη και για αυτές τις εβδομάδες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε οτι η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της με απόλυτη ανεξαρτησία.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΝΤΡΑΓΚΙ

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απέφυγε νωρίτερα σήμερα να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικά λεπτό.

Όμως ένα σημαίνον στέλεχος του συντηρητικού κόμματος που αποτελεί το μείζονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πράγματι χρειάζεται να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων και πρόσθεσε πως η άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής υπάρχει κίνδυνος να συμβάλλει να καταγραφούν «υπερβολές» στις αγορές.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων μελών της ευρωζώνης τυπώνοντας νέο χρήμα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και να συμβάλλει να τονωθεί η ανάπτυξη.

Share.

About Author

 • real.gr
 • enikos.gr

«Λέμε τι θέλουμε να κάνουμε για να το ξέρουν όλοι, τα κόμματα και οι αγορές. Αυτή την έννοια έχει η [...]

Καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι επιτακτικώς απα [...]

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. [...]

Την Δευτέρα θα στείλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις παρατηρήσεις-προτάσεις της στην ΤτΕ και το υπου [...]

Στα τελευταία επεισόδια του Survivor έχουμε δει τους παίκτες της ομάδας των Διασήμων να... [...]

Η αγαπημένη κωμωδία «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου... [...]

Δύο άτομα ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ως οι δράστες της δ [...]

 • Sports

  • Σχετικα με εμας

   AnatropiNews

   Το anatropinews είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα με στόχο την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών του. Μπορείτε να μας βρείτε στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα:

  • Εφημεριδες

  • Η φωτογραφια της ημερας

  Copyright © 2017 anatropinews. Created by  sitedesign.gr