“Κλειδώνουν” οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοί περνούν, ποιοί κόβονται

by • 06/01/2015 • Breaking News, Mosaic, ΠΟΛΙΤΙΚΗComments (1)559

Σε μαραθώνια συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων, υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κλείσουν σήμερα οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οι λίστες θα λάβουν τελική έγκριση αύριο από την κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος και η μοναδική εκκρεμότητα θα είναι πλέον το ψηφοδέλτιο επικράτειας, για το οποίο άλλωστε οι προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος λήγουν αργότερα.

Τη σημερινή συζήτηση θα απασχολήσει κυρίως η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια βουλευτών, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ και είχαν ανεξαρτητοποιηθεί, καταψηφίζοντας μάλιστα στην προεδρική εκλογή.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διεργασίες πρέπει να θεωρούνται σίγουροι οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης, ενώ πιθανότατα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη Ραχήλ Μακρή, που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το ερώτημα είναι για τον Μάρκο Μπόλαρη και την Θεοδωρα Τζάκρη, έως πού θα φτάσουν δηλαδή οι αντιρρήσεις της αριστερής πτέρυγας. Η ηγεσία θέλει και τους δυο στις λίστες και χει αποδεχθεί ότι στελέχη που είχαν περάσει από κυβερνητικές θέσεις στο παρελθόν δεν μπορεί να είναι σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Με αυτόν τον συμβιβασμό η συμμετοχή και των δυο, έστω με γκρίνιες φαίνεται θα εγκριθεί.

Στα ψηφοδέλτια θα είναι μάλλον και η έτερη προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα, ενώ αναμένεται να τεθεί και θέμα για την Ασημίνα Ξηροτύρη, που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ. Η κυρία Ξηροτύρη διατηρεί άριστες σχέσεις με την Κουμουνδούρου και ήταν θιασώτης της συνεργασίας των δυο κομμάτων. Οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ την θέλουν και είναι πιθανό να υπάρξει συμπόρευση και συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια.

Το θέμα που αναμένεται να προκαλέσει τριβές είναι η είσοδος πασοκογενών στελεχών στα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα. Η ένσταση που υπάρχει από πολλές πλευρές είναι η συνεργασία με παλιούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι οι περισσότεροι εξ όσων πρότεινε η Σοσιαλιστική Τάση των Αλέξη Μητρόπουλου και Πάνου Κουρουμπλή θα περάσουν.

Ο κ. Τσιπρας επιθυμεί και την ένταξη στις λίστες ενός ικανού αριθμού στελεχών της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη. Στα τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα και μάλλον η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια. Ανάμεσά τους είναι: η Μαρία Κυριακοπούλου στην Αχαΐα, η. Βούλα Τεκτονίδου στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Κασσάρας στα Δωδεκάνησα, η Φρόσω Σπυράκη στη Β Αθήνας και άλλοι.

Pin It

One Response to “Κλειδώνουν” οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοί περνούν, ποιοί κόβονται

Leave a Reply

Your email address will not be published.