Οι μεταβλητές και τα κλειδιά των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Σε δύο βασικές διαπιστώσεις καταλήγουν, απ΄ ότι φαίνεται, δημοσκόποι και αναλυτές καθώς μπαίνουμε στο κρίσιμο 20ήμερο πριν την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου κι ενώ η πόλωση εκτοξεύεται στα ύψη με την “επίθεση φόβου” που έχει εξαπολύσει η Ν.Δ, αξιοποιώντας, φυσικά, τις αντιφάσεις και την αμφισημία που ενυπάρχουν σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως, για παράδειγμα, οι τελευταίες του κ. Γιάννη Τόλιου που άφησε να εννοηθεί πως το κόμμα του ως κυβέρνηση θα προχωρήσει, πιθανώς, ακόμα και σε μονομερείς ενέργειες αδιαφορώντας εάν αυτό αποτελέσει πιστωτικό γεγονός και προκαλέσει χρεοκοπία.

Η πρώτη διαπίστωση είναι πως απομακρύνεται, πλέον, υπό τις παρούσες συνθήκες, η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Εάν παγιωθεί από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα κυκλοφορήσουν στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας αυτή η αντίληψη θα εγερθεί επιτακτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα “με ποιούς θα κυβερνήσει”.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά το νεοσύστατο κόμμα του κ. ΓΙώργου Παπανδρέου, το οποίο θεωρείται η “παράφρων μεταβλητή” των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Financial Times σημειώνουν πως το κόμμα αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 5% και να κόψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας πρωτιά στη Ν.Δ. Οι δημοσκόποι συμφωνούν πως το κόμμα Παπανδρέου θα αποτελέσει ανάχωμα για να μην κινηθούν ψηφοφόροι του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από τις 28 έως και τις 31 Δεκεμβρίου, τα δύο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν από 50,4% έως 55%. Πρόκειται για τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», Alco για το «Πρώτο Θέμα, Palmos Analysis για το tvxs, Marc για τον Alpha, Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ και Interview για τη Βεργίνα TV, τα συμπεράσματα από τις οποίες συγκέντρωσε η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονται από 27% έως 29,9%, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συγκεντρώνει από 23,4% έως και 25,1%. Η μεταξύ τους ψαλίδα εκτείνεται από 2,4% έως και 4,5%- παρότι στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs άγγιξε ακόμη και το 6,5% (ΣΥΡΙΖΑ 29,9%, ΝΔ 23,4%).

Ομως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παρότι καταγράφεται μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αυτό συμβαίνει χωρίς να αλλάζει το σκηνικό. Οπως σημειώνουν, δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει και να ανατραπεί η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο σκηνικό είναι συνυφασμένη με το κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

 

Share.

About Author

 • real.gr
 • enikos.gr

«Λέμε τι θέλουμε να κάνουμε για να το ξέρουν όλοι, τα κόμματα και οι αγορές. Αυτή την έννοια έχει η [...]

Καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι επιτακτικώς απα [...]

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. [...]

Την Δευτέρα θα στείλει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις παρατηρήσεις-προτάσεις της στην ΤτΕ και το υπου [...]

Στα τελευταία επεισόδια του Survivor έχουμε δει τους παίκτες της ομάδας των Διασήμων να... [...]

Η αγαπημένη κωμωδία «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου... [...]

Δύο άτομα ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ως οι δράστες της δ [...]

 • Sports

  • Σχετικα με εμας

   AnatropiNews

   Το anatropinews είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα με στόχο την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών του. Μπορείτε να μας βρείτε στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα:

  • Εφημεριδες

  • Η φωτογραφια της ημερας

  Copyright © 2017 anatropinews. Created by  sitedesign.gr