Ντομινίκ Στρος Καν: “Ο Παπανδρέου ζήτησε την εμπλοκή του ΔΝΤ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που εκτυλίχθηκαν επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους και ΔΝΤ επισκιάζει την προεκλογική περίοδο.

Μιλώντας την Πέμπτη στη γαλλική τηλεόραση, ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν έδωσε λεπτομέρειες για έναν από τους διαλόγους που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά την άνοδο του στην πρωθυπουργία το 2009.

«Μου είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ‘Ντομινίκ από αυτά που βλέπω εδώ θα έχουμε ανάγκη απο ένα σχέδιο του ΔΝΤ’. Kι εγώ του απάντησα: ‘Χωρίς αμφιβολία. Αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ε.Ε. Άρα θα πρέπει να κάνεις τον γύρο των Ευρωπαίων εταίρων σου ώστε να είναι σίγουροι ότι το ΔΝΤ θα έρθει για να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας’», δήλωσε ο κ. Στρος Καν.

«Και λέει ο Παπανδρέου : ‘A ναι, το πιστεύεις;’ ‘Ναι το πιστεύω ήταν η απάντηση μου’», συμπλήρωσε.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ένας σύμβουλος του τότε γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος υποστήριξε οτι ο πρόεδρος τφων ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πίεσε την Άνγκελα Μερκελ να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας και η Ευρώπη, καθώς αρχικά η ίδια είχε προτείνει συμμετοχή μόνον του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τη Συνοδό των Καννών και το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού του Σαρκοζί Φρανσουά Μπαρουέν ανέφερε για εκείνο το βράδυ «πέσαμε από τα σύννεφα, και ο Νικολά Σαρκοζί με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν έξω φρενών. Ο Σαρκοζί περισσότερο».

Η συνοδός πήγε μέχρι 1 με 2 το πρωί. Ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Το πρόσωπο του Παπανδρέου άλλαζε όσο περνούσε η ώρα από τις τεταμένες καταστάσεις Κατάλαβε κάποια στιγμή ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα υποχωρούσαν και ότι θα του έθεταν το ζήτημα της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη λέγοντας:

‘Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμα σου, αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το αν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλεις στους Έλληνες – και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο –θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή στην ζώνη του ευρώ’».

Πηγή: http://www.skai.gr/news

Share.

About Author

Leave A Reply