Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σκηνικό εμφύλιας σύρραξης διαμορφώνεται στην ανατολική Ουκρανία με τον στρατό της χώρας και ένοπλες δυνάμεις φιλορώσων να λαμβάνουν θέσεις μάχης, ενώ η κατάσταση στο Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ παραμένει τεταμένη. Την ίδια ώρα ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι την Πέμπτη με την ελπίδα να βρεθεί μια δίοδος επικοινωνίας ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών και της Ενωσης στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί σε πολύ βαρύ κλίμα το οποίο πυροδοτείται και από τις εκατέρωθεν καταγγελίες για υποκίνηση των ταραχών.

Από την πλευρά της ΕΕ τόσο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, όσο και η Ανγκελα Μέρκελ, τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές, καθιστώντας την αποκλιμάκωση της κρίση ως «αναγκαία».

Κορυφαίοι παράγοντες καλούν τη Μόσχα και το Κίεβο να δείξουν πραγματική βούληση για να διευθετηθεί η σύγκρουση.

Στο μεταξύ από την Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Γενεύη για να μετάσχει στην συνάντηση με τους ομολόγους του για την κρίση στην Ουκρανία. Στην περίπτωση αποτυχίας της συνόδου αυτής, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Από την πλευρά της η Μόσχα συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στην Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι εγκρίνουν τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του του λαού.

Εξάλλου η Ρωσία προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».

Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ότι ασκούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπερασπίστηκε την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Κιέβου ως μια λαϊκή εξέγερση, ενώ επικρίνει τις διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία ως τρομοκρατία.

 

 

Share.

About Author