ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΑΤΡΩΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ & ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπάρχουν ζώα τα οποία αντέχουν να ζουν στις πιο αντίξοες συνθήκες εκεί όπου κανένα άλλο ζώο δεν μπορεί να ζήσει. Τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα που θα σκότωναν οποιοδήποτε άλλο ζώο. Παραμένουν ζωντανά σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν αλλά και στους 151 °C, μπορούν να αντέξουν χίλιες φορές περισσότερη ακτινοβολία από όλα τα άλλα ζώα και να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία χωρίς νερό καθώς και σε κενό όπως αυτό του διαστήματος. Η συνομοταξία των Βραδυπόρων (Tardigrada) αποτελείται από μικρά, αρθρωτά ζώα, συγγενικά με τα Αρθρόποδα. Περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Γερμανό ζωολόγο Γιόχαν Εφραίμ Γκαίζε το 1773 ως «Κleiner Wasserbär» (μικρές «αρκούδες του νερού»). Το όνομα Tardigrada στα λατινικά σημαίνει «αυτά που περπατούν αργά» και τους δόθηκε από τον Λάτζαρο Σπαλαντζάνι το 1777. Τα μεγαλύτερα μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος και το 1,5 χιλιοστό, ενώ τα μικρότερα έχουν μέγεθος κάτω από 0,1 mm.

Δικαίως, λοιπόν, τα βραδύπορα χαρακτηρίζονται ως τα δυνατότερα και ανθεκτικότερα ζώα του πλανήτη, κερδίζοντας στα σημεία ακόμα και τις κατσαρίδες. Βραδύπορα έχουν βρεθεί να ζουν σε ύψος άνω των 6.000 μέτρων στις κορυφές των Ιμαλαΐων, αλλά και σε βάθος 4.000 μέτρων στους Ωκεανούς.

perierga.gr - Tο πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη!

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από χίλια είδη βραδυπόρων, τα οποία απαντώνται σε όλο τον κόσμο, από τις κορυφές των Ιμαλαΐων (πάνω από τα 6.000 μέτρα υψόμετρο) ως τα βάθη της θάλασσας (κάτω από 4.000 μέτρα βάθος) και από τις πολικές περιοχές έως τον Ισημερινό. Το πιο κοινό μέρος όπου κανείς θα βρει βραδύπορα είναι πάνω στα βρύα και τις λειχήνες. Άλλα περιβάλλοντα στα οποία συνήθως ζουν είναι οι αμμόλοφοι, οι παραλίες, το χώμα, καθώς και τα ιζήματα της θάλασσας ή των ποταμών, όπου απαντώνται αρκετά συχνά (έως και 25.000 ανά λίτρο).

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply