ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

by • 22/12/2012 • ΠΟΛΙΤΙΚΗΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ426

Η αυθεντική «λίστα Λαγκάρντ» παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Αθήνα.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τη «λίστα Λαγκάρντ» από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης μετέβησαν στο Παρίσι και παρέλαβαν τη λίστα η οποία διαβιβάστηκε άμεσα στο Γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Πεπόνη.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος», που είχε προαναγγείλει ήδη από τις 9/12 την παράδοση της αυθεντικής λίστας στις ελληνικές αρχές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το γνήσιο υλικό έφθασε εχθές Πέμπτη και όχι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί άμεσα στους οικονομικούς εισαγγελείς. Όπως γράφει και το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες» Αθανάσιος Νάκος ανέφερε στα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ότι «με ενημέρωσαν από το υπουργείο Οικονομικών πως έφθασε σήμερα η γνήσια λίστα Λαγκάρντ.

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν έχει νόημα να ερευνήσουμε το παλιό υλικό. Πρέπει να ζητήσουμε το αυθεντικό για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

 

Την συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιώνει και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου που συμμετείχε στην συγκεκριμένη σύσκεψη, αναφέροντας στο Πρώτο Θέμα: «Στην σημερινή (σ.σ. της Πέμπτης) διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έθεσα ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς και πάλι το ζήτημα της «λίστας Λαγκάρντ» και των ενεργειών που οφείλει και πρέπει να κάνει η Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τι πραγματικά έγινε και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε όσους την διαχειρίστηκαν με πλημμελή τρόπο.

Πληροφορήθηκα ότι έχει σταλεί αντίγραφο της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές και το έχει παραλάβει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασταυρωθούν οι δύο λίστες. Ζητάμε άμεση ενημέρωση και την εκκίνηση όλων των νόμιμων διαδικασιών προκειμένου να γίνει η διασταύρωση της πρωτότυπης λίστας με αυτή που βρίσκεται στη δικογραφία.

Είναι αυτονόητο ότι εάν έχει υπάρξει αλλοίωση της πρωτότυπης λίστας, τον λόγο θα τον έχει η Βουλή για την αναζήτηση των υπεύθυνων και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη».

Πέραν αυτού, δύο ακόμα μέλη της Διάσκεψης τα των Προέδρων του κοινοβουλίου επιβεβαιώνουν τα λόγια του κ. Νάκου ενώ προσθέτουν ότι και ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης τους είπε ότι έχει τις ίδιες πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι η «αρχική» λίστα είχε δοθεί από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταθέτοντας στη Βουλή δήλωσε πως δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το αρχικό cd που του παραδόθηκε.

Σε κάθε περίπτωση η έλευση του γνήσιου υλικού από τις γαλλικές αρχές καθορίζει και την τελική στάση των κομμάτων αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με τους περισσότερους να αναφέρουν πως αν η σύγκριση του αντιγράφου με το πρωτότυπο υλικό δείξει λαθροχειρία τότε η παραπομπή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή είναι βέβαιη.

Πλέον, το γνήσιο αντίγραφο επιταχύνει τις όποιες διαδικασίες αναφορικά με  την απόδοση ευθυνών σε όσους είχαν στα χέρια τους το υλικό και δεν το εκμεταλλεύτηκαν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου. Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα συγκρίνουν τις δύο λίστες και εάν διαπιστώσουν λαθροχειρία τότε η θέση των κυρίων Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Άλλωστε το γνήσιο αντίγραφο ανέμενε και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να καθορίσουν με ακρίβεια την στάση τους. Αν δηλαδή θα ζητήσουν εξεταστική ή θα παραπέμψουν τους πρώην υπουργούς σε προανακριτική

Pin It

Comments are closed.