Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τα μέτρα με διαδικασία κατεπείγοντος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιτάχυνση των εν εξελίξει διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων όσο και με τους εκπροσώπους της τρόικας για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση.

Για το σκοπό ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου νέα πολύωρη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με στόχο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων,…

 

 αλλά και των συγκυβερνώντων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εκπρόσωποι των οποίων πηγαινοέρχονται στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προετοιμαστεί καταλλήλως η σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους κκ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Οι πληροφορίες θέλουν η νέα –καταληκτική επί του συγκεκριμένου θέματος- σύσκεψη των αρχηγών να συγκαλείται είτε αύριο το απόγευμα, είτε, το αργότερο, την Πέμπτη, προτού να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός για το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Ρώμη, από όπου θα επιστρέψει το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε κάθε περίπτωση, επιμένουν αρμόδιες πηγές, το «πακέτο» θα έχει κλείσει οριστικά ως την Κυριακή και στις αρχές της εβδομάδας θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, πιθανότατα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στόχο να έχει ψηφιστεί ως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Κατά πληροφορίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση φοβάμαι την κοινοβουλευτική συζήτηση, όμως υπάρχει προβληματισμός για την εφαρμογή της συμβατικής διαδικασίας, επειδή σε μια τέτοια περίπτωση ο Κανονσιμός της Βουλής προβλέπει τη «διπλή ανάγνωση» του νομοσχεδίου, το οποίο, κατ΄αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε κοινοβουλευτική εκκρεμότητα για δέκα και πλέον ημέρες.       

Η παράταση της συζήτησης για τα μέτρα εκτιμούν κυβερνητικές πηγές δυσχεραίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, συντηρεί το κλίμα των αντιδράσεων από τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται ή ακόμη και άλλους που φοβούνται ότι θα θιγούν.

Πέραν του εσωτερικού ζητήματος, η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα αξιοπιστίας και προς το εξωτερικό, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το ζήτημα της επιμήκυνσης θα τεθεί και επισήμως από τον κ. Στουρνάρα στην τακτική σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και η κυβέρνηση θεωρεί πως με ψηφισμένο το πακέτο των μέτρων η ελληνική πλευρά θα βρει ευήκοα ώτα τόσο στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης όσο και στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Πηγή: protothema.gr

Share.

About Author