“Μr Euro” ο Γ. Στουρνάρας κατά τα διεθνή ΜΜΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με κολακευτικά λόγια αναφέρονται στο βιογραφικό του Γιάννη Στουρνάρα τα διεθνή ΜΜΕ και σκιαγραφούν την εικόνα του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το παρατσούκλι του Γιάννη Στουρνάρα είναι «κ. Ευρώ» και είναι καταδεκτικός και αξιοσέβαστος φιλελεύθερος οικονομολόγος…

 

 «Θεωρείται φιλελεύθερος οικονομολόγος και ένας φλογερός υποστηρικτής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν την οικονομία και θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική- ιδέες που είναι πιθανό να τον κάνουν να κερδίσει την εύνοια των διεθνών πιστωτών που είναι εξοργισμένοι με τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» γράφει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων.

Το Reuters σημειώνει ότι ήταν μέλος της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2001 ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. και υπογραμμίζει το δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει. «Οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί στενά με τον Στουρνάρα τον περιγράφουν ως έναν καταδεκτικό οικονομολόγο που έχει όλα τα προσόντα να αναλάβει έναν ρόλο που συχνά αποκαλείται ως η δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο» τονίζει το πρακτορείο.

«Η Ελλάδα διόρισε τον Γιάννη Στουρνάρα ως νέο υπουργό Οικονομικών» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο BBC και επαναλαμβάνει ότι ο «κ. Ευρώ» ήταν μέλος της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την είσοδο της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ.

«Ο 55χρονος κ. Στουρνάρας είναι ο ιδρυτής του Ιδρύματος για την Οικονομική και Βιομηχανική Έρευνα, γνωστό ως ΙΟΒΕ. Έχει συμβουλεύσει προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, ανάμεσα τους και εκείνη του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη η οποία διασφάλισε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο κ. Στουρνάρας ήταν ερευνητής και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τη δεκαετία του 1980 και παραμένει οικονομικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας» αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα Wall Street Journal χαρακτηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα «βετεράνο τεχνοκράτη» με προηγούμενη θητεία σε κυβερνητικές θέσεις. «Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι γνωστός για τις λογικές απόψεις του και ήταν συχνός υποστηρικτής νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ταρακούνησαν την στενόμυαλη ελληνική οικονομία που επιβαρύνεται από κανονισμούς» σημειώνει η εφημερίδα, η οποία κάνει μία εκτενή αναφορά στο βιογραφικό του νέου υπουργού.

«Αυτή η πρακτική προσέγγιση θα μπορούσε τον βοηθήσει στον νέο του ρόλο. Ο κ. Στουρνάρας θα έχει το δύσκολο έργο να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για να χαλαρώσει τους όρους του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης της χώρας. Πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η Ελλάδα στους πιστωτές της» αναφέρει η εφημερίδα.

Share.

About Author