Διχασμός αναλυτών για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες προβλέψεις και εκτιμήσεις αναλυτών και διαχειριστών για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.Με κορυφαίους αναλυτές να “ποντάρουν” στην παραμονή μας στην ευρωζώνη, όπως ο κύριος Jim O’Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, ο οποίος, από το βήμα του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου (Society of Business Economists conference) στο Λονδίνο, τόνισε πως στην παρούσα φάση μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει πιθανή…

 

 Σχολίασε πως ο ίδιος και μια οριακή πλειοψηφία επιφανών αναλυτών  και μεγαλοεπενδυτών, πελατών της Goldman Sachs, εκτιμούν πως η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ. Και τονίζει, απαντώντας σε εκείνους που θεωρούν πως μια ελληνική έξοδος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο διαχειρίσιμες θα είναι οι επιπτώσεις μιας διάσπασης της Ευρωζώνης.

Αλλά και οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι πιστεύουν οι αγορές, και πάντως πολύ μικρότερες από το 50%.

Στον αντίποδα με σκληρή γλώσσα και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα και για τους Έλληνες εμφανίστηκε ο κύριος Nick Dewhirst, διευθυντής της επενδυτικής Ιntegral Asset Management, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο CNBC.com δήλωσε ότι θεωρεί σχεδόν βέβαιη την αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση κατά την οποία στις επικείμενες εκλογές επικρατήσουν τα «αντιμνημονιακά» κόμματα. 

 «Η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη στις 18 Ιουνίου, εάν στις κάλπες της 17ης επικρατήσουν τα λαϊκιστικά κόμματα». Κι αυτό γιατί «τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα ‘τιμωρήσουν’ τους ‘απατεώνες’»!!!

Ο περί ου ο λόγος διαχειριστής δεν δίστασε να δηλώσει πως «η ευρωζώνη είναι ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο οι … απατεώνες (Σ.Σ: cheaters, ο ακριβής όρος που χρησιμοποίησε), κατάφεραν να παραμείνουν επί μακρόν, αλλά τώρα πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλοι θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο…».

Πηγή: protothema.gr, CNBC on line

Share.

About Author