anatropinews.gr

Η εμπρηστική βόμβα της προπαγάνδας;

Από το Antinews.gr

Οι κύκλοι αποσταθερόποιησης, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι οι μόνοι που θα έβγαιναν ωφελημένοι από ένα θανατηφόρο κτύπημα στο Μετρό της Αθήνας. Ακόμα όμως, κι’αν η βόμβα στο σταθμό του Αιγάλεω ήταν φτιαγμένη έτσι ώστε να μην εκραγεί -όπως και συνέβη άλλωστε- ο τρόμος που προκαλείται στους απλούς, αλλά άκρως αγανακτισμένους πολίτες, είναι το μόνο που πέτυχαν οι δράστες.
Κατ’αρχήν, να ξεκαθαριστεί ότι οι εμπρηστικές βόμβες με εύφλεκτο υλικό, όπως βενζίνη, αποτελούν έως τώρα εξαιρετικά σπάνια μέθοδο για τις “αναρχικές” είτε “αριστερές” τρομοκρατικές οργανώσεις…

 Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βόμβες που βάζουν οι τελευταίες , είναι από γκαζάκια. Σε αυτές, πράγματι, πολύ συχνά έχουν βρεθεί μηχανισμοί πυροδότησης με ρολόγια ή χρονοδιακόπτες. Έχουν βρεθεί επίσης, μπιτόνια με βενζίνη που έχουν χρησιμοποιηθεί για κτυπήματα, αλλά όχι με τέτοιους πυροδοτικούς μηχανισμούς. Μια ματιά στα κτυπήματα που κατά καιρούς έχουν γίνει, αποδεικνύει του λόγου το αληθές (λίστα επιθέσεων
Να σημειωθεί ότι οι διαρροές που συνδέουν επίθεση που έγινε το 2009 στον Ηλεκτρικό στην Κηφισιά, με αποτέλεσμα να καούν βαγόνια του Μετρό, ουδεμία ομοιότητα φαίνεται να έχει με την περίπτωση του Αιγάλεω. Η μόνη “σύμπτωση” είναι ότι οι δράστες τότε είχαν ντυθεί αποκριάτικα (αρχή Μαρτίου 2009), και τώρα έβαλαν τη βόμβα μέσα στην Αποκριά. Τότε όμως, αυτοί οι καμιά εικοσαριά “Καρνάβαλοι”, έβγαλαν τους επιβάτες από τα βαγόνια, και στη συνέχεια έριξαν μολότωφ και άλλα εύφλεκτα υλικά μέσα, με αποτέλεσμα να λαμπαδιάσει ο συρμός. Στην περίπτωση του Αιγάλεω, ωστόσο, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αν εξαιρεθεί η πιθανότητα να ήταν σκόπιμα σκάρτη η βόμβα, από την κατασκευή της, για να μην σκάσει, τότε πρόκειται για πολύ σοβαρή ενέργεια. Πόσο μάλλον, αφού εάν δεν είχε γίνει αντιληπτή από το μηχανοδηγό και είχε εκραγεί στη διαδρομή, από το Αιγάλεω προς το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ήταν πολύ πιθανόν να υπήρχαν πολλά θύματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες φαίνεται πως δεν ενδιαφέρονταν αν θα υπάρξουν θύματα ή όχι.
Μια επίσης, άκρως περίεργη επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό, από πολύ αποτελεσματικό και πιο εύφλεκτο μείγμα απ’ότι η βενζίνη, είχε γίνει πέρυσι το Μάρτιο στα γραφεία της εταιρείας που είχε αναλάβει την συντήρηση των ελικοπτέρων της ΕΛΑΣ. Τότε, ο στόχος των δραστών, που στη συνέχεια με κάποια επαναστατική ταμπέλα είχαν αναλάβει την ευθύνη, στέλνοντας και προκήρυξη, ήταν, ως φαίνεται, να κατακάψουν με αυτό άκρως εύφλεκτο υλικό, κάθε αρχείο που υπήρχε εντός των γραφείων της εταιρείας. Γιατί άραγε; Ουδέποτε δόθηκε πειστική εξήγηση, ενώ, όπως είναι γνωστό, οι καταγγελίες γύρω από το “έργο” της συντήρησης ελικοπτέρων της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, συνεχίζονται. Η πρόσφατη ενέργεια στο Μετρό, στο Αιγάλεω, εάν δεν είναι πράξη κάποιου παράφρονος ή ερασιτέχνη τρομοκράτη, ο οποίος τώρα πειραματίζεται για το πως θα φτιάχνει τις βόμβες, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Άλλωστε, σε συνθήκες κρίσης και διάλυσης μιας χώρας, είναι που τα “ποντίκια” σπεύδουν να επωφεληθούν. Είτε αυτοί είναι δήθεν “επαναστάτες”, είτε πράκτορες ξένων δυνάμεων, είτε τέλος εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Άλλωστε, τα συμφέροντα στο Μετρό, ακόμα και για το πλέον ήσσονος σημασίας ζήτημα, τη φύλαξή του, είναι πολλά και μεγάλα.
Πάντως, κατά τις διαρροές της Αστυνομίας, ο δείκτης του ρολογιού που επρόκειτο να κλείσει το κύκλωμα του εμπρηστικού μηχανισμού για να προκαλέσει την έκρηξη, είχε φτάσει στο τέρμα του. Βάσει των ιδίων διαρροών, στόχος ήταν να εκραγεί η βόμβα στο σταθμό του Αιγάλεω. Εκεί δηλαδή, όπου ήταν ακινητοποιημένος ο συρμός. Ο μηχανισμός, που ήταν κάτω από ένα κάθισμα, βρέθηκε από τον μηχανοδηγό του τρένου, σε ένα μίνι έλεγχο που έκανε, προτού ξεκινήσει το τρένο με προορισμό το αεροδρόμιο. Ο μεταφορέας της βόμβας κατέβηκε, το πιθανότερο στο Αιγάλεω, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να βγήκε έναν ή και δύο σταθμούς νωρίτερα. Το γεγονός που κάνει την Αστυνομία να πιστεύει ότι βγήκε στο Αιγάλεω, είναι ότι τη βόμβα ανακάλυψε ο οδηγός του συρμού, και όχι οι επιβάτες που πιθανώς θα έβλεπαν τη σακούλα με τη βόμβα. Προς το παρόν, μάλλον αποκλείεται και η πιθανότητα να την μετέφερε με το Μετρό για κτύπημα κάπου αλλού και όχι στο Μετρό. Άλλωστε, λέγεται ότι δεν συνέβη κάποιο περιστατικό στον συρμό, που θα τον ανάγκαζε να την εγκαταλείψει και να φύγει άρον-άρον. Η βόμβα  αποτελείτο από ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι, οκτώ μπαταρίες και διακόπτη. Το ηλεκτρικό μέρος της βρισκόταν σε ένα τάπερ. Όλα αυτά μαζί, ήταν μέσα σε μια νάιλον σακούλα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων» με τηλεφωνήματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και Σκάϊ. Οι άνθρωποι, προφανώς ξέρουν ότι αυτές τις ημέρες οι εφημερίδες είτε δεν λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν, και γι’αυτό προτίμησαν να τηλεφωνήσουν σε αυτούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, αποτελούν “κόκκινο πανί” ειδικά για τους υπερεπαναστάτες, αυτή την περίοδο. Μια επιλογή που επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά.
Ας ληφθεί υπόψιν, λοιπόν, το πιο ακραίο σενάριο. Ότι οι δράστες ήθελαν νεκρούς μέσα στο Μετρό ή στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο. Το Σάββατο, ανεξαρτήτως της κατάθλιψής τους εξαιτίας των μέτρων, οι Έλληνες ήταν μπροστά σε ένα εορταστικό τριήμερο και είχαν την ευκαιρία λίγο να ξεδώσουν. Ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στην επικαιρότητα εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν. Μια έκρηξη με θύματα στο Μετρό της Αθήνας θα έστελνε παντού στο εξωτερικό το μήνυμα της πλήρους αναρχίας και διάλυσης της Ελλάδας. Στο εσωτερικό δε, θα αυξανόταν ο φόβος ανάμεσα στο λαό, ενώ οι πολίτες θα κυκλοφορούσαν στο εξής τρομοκρατημένοι περιμένοντας ανά πάσα στιγμή ένα τυφλό κτύπημα σε στύλ Αλ Κάϊντα. Η επόμενη κίνηση θα ήταν να μετατραπεί το Μετρό της Αθήνας σε στρατόπεδο-αστακό, και να γίνουν πανάκριβες προμήθειες για τη θωράκισή του. Στο μεταξύ, οι πολίτες από το φόβο μιας νέας επίθεσης εντός του Μετρό, θα το απαξίωναν και δεν θα κυκλοφορούσαν με αυτό. Το έργο, άλλωστε, το έχουμε ξαναδεί και στο Λονδίνο με τις επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών. Τότε που η αγγλική πρωτεύουσα είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο, και ταυτόχρονα όμως, φρενοκομείο, όπου όλοι φοβούνταν και τον ίσκιο τους. Την ίδια στιγμή, θα κυριαρχούσε η ατμόσφαιρα επικοινωνιακού τρόμου και θα υποχωρούσε από το προσκήνιο η λαίλαπα του μνημονίου και της καρατόμησης των μισθών. Ποιος τελικά θα ωφελείτο από ένα μακελειό στο Αιγάλεω; Το βέβαιον είναι ότι εάν οι δράστες ανήκαν στην κατηγορία των υπερεπαναστατών, αυτοί θα ήταν οι μόνοι χαμένοι.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολλές εμπρηστικές επιθέσεις (με γκαζάκια) σε πολιτικά γραφεία (Παπαϊωάννου, Ξενογιαννακοπούλου), σούπερ μάρκετ, Τράπεζες, κ.λ.π. Όλες αυτές οι ενέργειες ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν κάτι κοινό με την προβοκάτσια στο Αιγάλεω.
Πλεχάνωφ
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=1196425). Ωστόσο, μια τέτοια εμπρηστική βόμβα σαν κι’αυτή στο Μετρό του Αιγάλεω, το περασμένο Σάββατο, η οποία είχε και μηχανισμό ρολογιού, καταγράφεται ίσως για πρώτη φορά.Η Αστυνομία διαρρέει ότι η συνδεσμολογία της μοιάζει με άλλους μηχανισμούς που είχαν βρεθεί προ τετραετίας σε εμπρηστικές υποθέσεις της εξαρθρωθείσας οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Μοιάζει. Όμως, ούτε οι αστυνομικοί βάζουν το χέρι τους στη φωτιά, αφού την ίδια στιγμή λέγουν ότι ερευνούν το ενδεχόμενο μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης. Όπως και να’χει, όλα τα ενδεχόμενα είναι, προς το παρόν, ανοικτά.

Read Previous

Μιά άλλη άποψη για τη χρεωκοπία Κωστόπουλου

Read Next

5 λόγοι που οδηγούν στη χρεωκοπία